Sementara memunggu Abu Nufayl shopping kat Plaza Pudu ni, terasa nak berjinak- jinak dgn blogpress pula.
As first entry using blogpress, apa kata kita tengok jem strawberry (sebut stlobeli macam Nuha). Memang Ummu Nufayl beli 2 bekas strawberry yg setengah kilo tu (maknanya sekilo la) dan dpt free sebekas kecil strawberry lagi. Dalam RM15 di Kea Farm. Untuk buat jem, tak apa kalau buahnya ranum sikit. Kalau nak makan, elok beli yg segar terus dari ladang :). Alhamdulillah, rezeki kali ni, yang dibeli dari Kea Farm pun segar dan enak dimakan.
1. Sekilo strawberry segar
2. Mengambil posisi dalam periuk ;)
3. Sudah mula mencair. Saya letak sikit air. Gula dimasukkan dalam secawan gitu (kalau suka kurang manis, boleh kurangkan sukatan gula).
4. Mendidih sudah!
5. Aroma manisnya strawberry memenuhi ruang!
6. Dah sejuk, selamat diisi dalam bekas dan disimpan dalam peti ais. Gambar ini diambil setelah 3 hari jem ni siap. Sebab tu dah tinggal 3/4 bekas... Hehe
Warnanya sangat cantik kan? Asli!
7. Enak dimakan sebagai jem, atau untuk topping cheese cake anda dn sangat sesuai dinikmati sebagai jus sejuk sebegini.
Aroma manis, rasa masam-masam manisnya sangat menyegarkan :).
Alhamdulillah!
- Posted using BlogPress from my iPhone
8 comments:
sedapnyer!
hany..wah blogpress leh susun gambar..anroid tak boleh aa..kalau post entry dr htc, mesti gambar static, sume belah atas jekk huhu
Wah cepat Farrah baca. Hany pun baru teringat nak guna bpress ni. User friendly and mudah. Best2!
Hany, strawberry tu lenyek2 ke lepas masak? Atau mmg akan hancur sendiri?
Bila dah mendidih tu, dia lembik sendiri. Masak up to oyr fav consistency. Kalau by that tima x hancur gak, lenyek2 ler. Hany lenyek2 jer kes nak cepat pasal buat tgh mlm hehe
Adeh, byknya typo. Tapi paham kan?
waa...ada balance strawberi lagi kat umah (hasil p cameron last week, tp dah nak ke ala2 masak sgt dahh..
menarik nih..ehhe...
hany...nampak sedapnye...tp bebudak ni x suka sangat jam stlobeli...maybe wat juice tu leh laku kut...lamanye x p cameron
Sedapnya jem stlobeli
...
Post a Comment