Wednesday, April 18, 2007

...

No comments:
BMD Test?
When to do aa?
Just now SJMC called. I didn't collect my Calcitriol & Calcium (balance which SJMC no stock at the time my Endocrinologist prescribed).
Still lot of stock at home.
Errmmm...I'm quit forgetful now. I always miss out my Calcium & Calcitriol intake.

I try my best to discipline myself with the mineral intake.
Oh me! My body needs it! Please!!! Really hope no recurrance of Sept/Oct '05's incident.

Errmmm...
I don't afraid of BMD test.
I just don't want to know the result.

Errm...
Ermmmm...

Monday, April 16, 2007

Outstation vs Balik Kampung!

No comments:
Jumaat petang, terus kami menghala ke Kelantan. Abang datang jemput dari pejabat, bersama Nufayl, Nuha & Abe Cik.

Ada kisah lucu di sebalik balik kampung kali ini.

Di Genting Sempah, dalam perjalanan pulang ke Kelantan.
Tika itu, kami sedang menjamu selera - makan malam.

Waktu kami tengah makan tu, memang dia dok buat perangai la.
Turun drp kerusi, merangkak kat lantai. Pastu dok buat posisi Cicakman atas bumbung...tapi kami tak layan.
Lepas tu, dia jd good boy...makan elok2 balik. Tapi, lepas tu...

Tiba-tiba, ada budak sorang tu bangun.

Berdiri atas kerusi.

Sambil mengangkat kedua-dua tangannya ke atas,
dia berkata dgn semangatnya, "Sayalah Cicakman!" (Dengan pelat pulak tu)

Oh, tolong! Tak sangka!
Semua orang tengok. Ada yang senyum-senyum simpul.

(Tak sampai hati nak gelak kot)
Kami menghambur ketawa.


Dia, budak tu...tatau apa. Buat selamba.

Sambung makan.


End.

Friday, April 13, 2007

Yang Bernama Rezeki

No comments:
hoho...
Alhamdulillah...dah ada 'Hukum Jelas' oleh Majlis Fatwa Kebangsaan tentang :
1. Pelaburan saham melalui Internet
2. Pameran hantu, jin dan keranda
3. Penggunaan nada dering berupa ayat al-Quran dan azan di telefon bimbit (baca di akhir artikel)

Harap-harap yang bernama umat Islam terutama yang 500 000 tu, boleh ambil serius perkara ini. Ambil tindakan sepatutnya. Yang belum masuk golongan 500 000 tu, pk kan lah cara halal yang lain untuk rezeki anda. Kita hanya boleh berusaha, Allah yang tambahkan rezeki. Tul dak? Yang penting bukan tambah rezeki, tapi keberkatan kepada rezeki yang kita dapat tu.

Kata klise yang selalu kita dengar, "Dia tu pemandu lori je, isterinya tak bekerja. Anak lima. Semua masuk U."
Tapi, ada benarnya kan?

Sebenarnya kita bersusah-susah nak 'tambah rezeki' tu utk apa?

Utk bagi anak-pinak pakai baju mahal-mahal?
Nak beli kereta baru yg mewah kat isteri? (tak cukup ke kereta skrg?)
Nak buat rumah besar kalahkan istana raja?
Nak bercuti tetiap tahun ke luar negara dengan seluruh kerabat tetangga?
Sanggup ke pergi Mekah tunaikan haji dgn duit tu? Kalau tak sanggup, baik takyah guna untuk apa apa pun!

Teringat kata-kata husband saya waktu kami berbincang isu ni, beberapa minggu lalu.
Dia kata,

"Kenapa nak tunggu Fatwa? Benda ni (pelaburan internet/fixed return etc yg berkaitan isu pelaburan internet) kan dah jelas. Ada dalam Quran & Sunnah (rujuk ayat Quran "dihalalkan perniagaan diharamkan riba' & hadis yang menerangkan tentang riba') . Yang Ijma',Qias atau lain-lain baru perlu difatwakan mengikut keadaan."

Tapi, ya lah...orang sekarang. Buat dulu, tak kaji dalam-dalam hukum hakamnya. Bila dah terperangkap, baru cari alasan...escapisme. Nak tunggu Fatwa Kebangsaan lah...(Fatwa Negeri tak nak pakai!). Yang dalam Quran...Allah dah kata, kenapa masih buat jugak?!!!



Moga kita tak digolongkan dalam golongan yang mengenepikan hukum Allah utk kepentingan peribadi. Ameen!



p/s: Belajarlah bersyukur dengan rezeki yang didapati. Nak berusaha pun, sentiasa tanya kepada diri...halalkah cara ini. Bersyukurlah.
Bersyukur dan dengan penuh yaqeen, yaqeenlah pada janjiNYA dlm al-Quran,
"la in syakartum la azidannakum, wa la in syakartum inna 'aza bi la syadid"

Moga dapat keberkatan drpNYA.

Thursday, April 12, 2007

SUPER MOMS? JOM!!!

No comments:
Geng! Jom!!!
*Sapa nak pi, habaq keyh...rasa tingin nak gi jugak...tapi xde geng.

Super Moms: Menjengah Keibuan Sejati
5 Mei 2007/ 9:00am – 1:30pm
Hotel Singgahsana, Petaling Jaya

Anjuran BersamaUmmiku Sayang, ANIS dan Sri Munawarrah Design


Ucap Utama : Ustazah Dr. Sharifah Hayaati Syed Ismail

Panel Forum :
1. Yg Bhg. Datin Hajah Sharifah Anisah Tan Sri Prof. Syed Agil Barakbah –Pengasas Produk Nona Roguy
2. Puan Hajah Tuan Hasnah Tuan Yusof - Pengasas Butik Sri Munawwarah Design
3. Puan Jamilah Samian - Pengarang buku 'Cool Moms Super Dads'

Moderator Forum :Puan Aliyah Sijari – Pengurus Komunikasi Koporat Galeri Ilmu Sdn. Bhd

ISTIMEWA
Panduan dan pertunjukan Busana Muslimah, oleh Puan Haslina Mohd. Ali - Perunding dan Penata Gaya Butik Sri Munawarrah Design

Bayaran PenyertaanRM100 sahaja
**Daftar sekarang, 50 peserta pertama akan mendapat "sebuah kotak misteri"dari penganjur.

Emel penyertaan anda ke *events@ummikusayan g.com* atau fax ke *03-80248664*dengan menyatakan nama, telefon nombor dan alamat surat menyurat.

Pembayaran boleh dibuat melalui akaun *MBB Ummiku Sayang Sdn Bhd *-*564191006958*atau melalui *Maybank2u* ke akaun *562272101937.*

Sila hantar bukti pembayaran melalui fax 03-80248664 atau emel kepada *events@ummikusayang .com* <events@ummikusayang .com>

Segala pertanyaan boleh diajukan kepada Puan Zaida/Siti di 03-80248664atau datang sendiri ke Ummiku Sayang Activity & Books Centre,6B First Floor, USJ10/1J, Taipan, Subang Jaya. (Isnin-Sabtu 10am-7pm)

Wednesday, April 11, 2007

Story of Teratak FZH

1 comment:
Alhamdulillah!

The kitchen minor-renovation, is over. Alhamdulillah!It resolves the space issue. And of course, it fulfills my dreams, our dreams.

After bundle of cleaning job done, at last the house is back to normal (every single inch of the house & all furniture are dusty. Thick dust! We have to wash & polish everything!).

Now, I owned a lovely kitchen of mine with lot of storage area to store my cookingware, the appliances and the stock. Plus, there is new heavy duty countertop that for sure not to deform as the melamine board before.

What we did to our kitchen?

1. Changing countertop to provides durable working area.
Since the previous countertop was installed by the previous owner somewhere 10 years ago, it deforms as it dissolves water. The material is melamine board. So, we decided to opt for heavy duty countertop. End up, we choosed 2'x2' homogeneous tiles.

2. Built door at wet kitchen cabinet to provides more storage area.
Before this, it is opened. No door. So, everything we put under the cabinet (at wet kitchen), can be seen. I put rack for pot & pan, the gas container, and my hubby's car thingy. So with the door, we can cover the unpleasant view. Plus, I can arrange better inside. For this, we decided sliding tinted glass door with aluminum frame.

Also, we put up stack in the cabinet (at dry kitchen) for serving dish storage. It also gives me extra storage area.

I rarely bought...but all are my wedding/anniversary presents. I got it all...oven, microwave, corningware/arcopal sets. All are presents. For sure, this needs a lot of space for storage. Alhamdulillah, Teratak FZH that we bought 2 years ago are with built-in kitchen cabinet. So, what we need to do is to arrange wisely to optimize the space utilization.

3. Make-up the kitchen cabinet's door.
We cleaned up the surface of cabinet door, and to put on new wallpaper for inviting and pleasant look of the kitchen.New-look & fresh! I guess this is for make-up only...not essential one. No. 1 & 2 is the essential & critical one :D.Oh...this one (no.3) we do not do yet. Anytime whenever free maybe!

In addition, we rearranged the kids' room and stor cabinet to maximize the usage of the cabinet. Firstly, instead of the kids garments in stor cabinet which is located at center of the house, we put boxes of rarely-used-things inside. the set of serving dish/glasses that I mentioned above.

So, we moved the kids clothes to the closet inside the kids' room.

Now, the kids' room is really theirs. As the clothes in, we also relocated the desktop computer. Rather than in Bilik Solat, we moved into the kids' room. So, in the kids' room...there are bed, computer, toys, and books (mini-library). Oh yes, we just committed to buy mini-library for the kids. The GROLIER set. Nufayl is so attracted with the book esp Barney set. Of courselah, he is so much on Barney.

Actually, we got the GROLIER set during SMART KIDS last weekend. No, we didn't go there on the weekend (we are too busy during weekends). We just stop by on Friday morning. We have surveyed the education set for the kids since 2 years ago. And during the SMART KIDS Fair, we just commit to buy it.

In the GROLIER Mini-Library set, there is :
















1. Words, Words, Words - 4 vol
2. Story A Day - 4 vol
3. I Wonder Why - 24 vol
4. Disney's Children Encyclopedia - 24 vol








In addition to that, we got some free-gifts (which worth RM hundreds) :

1. Barney book set - 18 vol
2. Mathematic book set - 6 vol
3. Jigsaw book set - 5 vol
4. Super Sing Along (CD & Book) - 1 vol
5. Disney Back Pack Bag - 1 vol
6. Rack - 1 vol
7. 99 Ways To Raise Your Child Self Esteem - 1 vol

This is one-off purchase for long-term. A gift to all our children. Everybody can use it. Just praying that Nufayl/Nuha/their bros and sis are not going to tear them off. We are going to educate them (hopefully so!).

So, now its Nufayl's room (Nuha not yet aa..heheh). He has it all. To watch VCD (usually Barney, Cicakman or now, new-bought-Education VCD A-Star). Now, it becomes our duty to train him slowly, and to excavate his passionate towards reading.

Oh, back to Nufayl's story. In the age of 2 1/2 years, now he can already control the mouse and play simple game in A-STAR VCD. After a preview of colour (in Game of Colour), he can choose the right answer already. We actually don't persuade him. We just offer, and he chooses to. I think, at this stage he loves to learn. So, slowly we show him the way. Nufayl also know the right way to hold CD, put the CD inside the track.

~~~~~

Errr...new-look & enhanced kitchen cabinet. Means that I have to cook more oftenlah ek?! I love too! I love cooking. Inside my head, lot of plan for my family. But, nowadays I always caught in fatigued and exhausted.

After long day at work, and back at home usually during Maghrib time...I always tired. Since back to work after delivering Nuha I guess.
Before my 2nd pregnancy (Nuha), cooking is routine for me after getting back from work. My husband prefers eating at home. But during expecting to Nuha and my allergic towards kitchen's smell...I reduced my kitchen activity. Had to. No choice, or else I down for all day.
After Nuha delivered, during my maternity leave-still ok...can cope with her & her bro. But after back to work, I easily fatigue. Maybe because Nuha is still breastfeeding (full breastfeeding when with me). Sometimes, at evening she just don't want to let me go. Melekat saja. Before this we opted to buy outside or sometimes dining out.

Weekends, before this...to many thing to do during weekends. After this pun, we already have weekend plans until end of May. hehehe...I think I have to slot in anytime to give the best for the family.

Errm... I think my husband expectation is higher after this I guess. Can be manageable if I have extra energy.


How aaa???


What I practice is do'a & tasbih.

1. "Allahumma inni 'a'uzubika minal hammi wal hazan, wa na'uzubika minal 'ajzi wal kasal, wa na'uzubika minal jubni wal bukhli, wa na'uzubika min ghalabatiddaini wa qahri rijal."

2. Tasbih Fatimah (Subhanallah 33x, Alhamdulillah 33x, Allahu Akbar 33x everytime after Solat & before going to sleep).

It works everytime I use it (with 100% yaqeen in heart). But our iman "yazid wa yanquss", sometimes I forgot to practice it. Due to my weaknesses perhaps. I always remind myself not to miss out this tasbih & do'a to ensure I got quality of life.

But, anyhow...do you have OTHER TIPS to maintain energetic life after long day at work? Yet to entertain the kids, the stomach & the husband?Hmmm...




~~~
Exhausted but happy Mom & Wife, who always trying to give the best to the family
(mampu ke?)

Tuesday, April 10, 2007

No comments:
Happy Birthday to her...almarhumah Kak Shiqin.
10-April.

Moga bahagia dan tenang di sana.
Di sana yang ................. jauh daripada kekalutan dan fitnah dunia.
Temukan cinta abadi.
Moga dirahmati.

Friday, April 06, 2007

2 Beradik?

No comments:
~~~
NUHA
Errm...tak tahu pukul berapa Nuha tidur.
Bila saya bangun pukul 12 am, dia jaga. Pukul 1 am pun jaga. Pukul 2.30 am pun dia jaga. Pukul 5 am pun dia jaga. Sampai pukul 7 am pun dia tak tidur lagi.

Sabar je la...macam-macam aktiviti dia. Main anak patung ('baby dul' kata Nufayl), main rambut ummi, cakap sorang-sorang. Hmmm...boleh tahan jugak mulut anak dara sorang ni. Tak berenti. Tak paham Ummi! :D

So, macamana?
Aduh...anak dara saya dah mula ikut perangai Abang dia.
Anak dara tak boleh macam tu lah...tak baik jadi burung hantu!

~~~
NUFAYL
Kisah permintaan lagu dah cerita. Lagi mau cerita apa ya?
Sebenarnya bukan apa-apa. Letih juga dengan dia yang dah banyak karenah. Sekarang dah pandai cakap, lagi lah. Kena banyakkan kesabaran & ketenangan. Moga-moga kami boleh jadi ibu bapa yang baik...Ameen!

Baru-baru ni, ada satu kejadian. Memang buatkan saya terfikir...
-Seorang hamba Allah bercakap dengan nada jerkah.
-Nufayl pun tanya, "Pakcik wat ape tu?" (dia memang suka bertanya "wat ape tu", "ape tu")
-Ummi pun jawab la, "Pakcik kata Hello." (cover)
-Nufayl dengan perlahan berkata, "tak baik...takbaik".
Ohh...anak saya sudah besar. Dah pandai menilai!

Errr...dah mumaiyiz ke? :D

~~~
MAKCIK
Hari tu, saya jalan-jalan. Ada budak tegur (dlm umur 6-7 tahun).
"Makcik, beratnya beg!" (beg laptop).
"Aaah...", jawab saya.
Dalam hati saya, baiknya budak ni...prihatin!
Lepas tu, terfikir pulak...eh, dia panggil saya apa tadi?
Makcik????

Monday, April 02, 2007

Jannatul Hany

No comments:
Jannatul Hany?
Insya'Allah dah tak lama. Bakal boleh dihuni

(i) Jannatul Hany

Insya'Allah dah tak lama. Bakal boleh dihuni. Bila tu, berserahlah kepada perancanganNYA. Tapi, semuanya boleh dikatakan di peringkat akhir belaka. Impian sejak 20 tahun lalu bakal terlaksana insyaAllah, bulan ini atau bulan hadapan. Bukan impian seorang cuma. Ini impian satu keluarga. Selepas kembalinya dia kepada al-Khaliq, dan kami kembali bermastautin di halaman bonda, kami semua memasang impian untuk punya rumah sendiri.

Saya mahu bilik saya, mahu perpustakaan, Dik Id dan Ayeh dengan impian bilik masing-masing. Mama dengan rumah idamannya yang mesti punya bentuk sedemikian, dapur sedemikian dan bilik tidurnya yang sedemikian.
Kami masing-masing mencipta impian, dan meletak harap supaya impian dpt dipenuhi dengan usaha dan izinNYA.
Usaha pertama bermula 4 tahun lalu, sebelum walimah FZH lagi. Hajat bonda untuk berwalimah di rumah baru tak kesampaian. Banyak betul rintangan semasa pembinaannya. Tapi, FZH tak kisah. Saya lagi suka kenduri di rumah tok (sebelah saja), sebab di situlah saya dibesarkan(walaupun sebenarnya tiada bilik khas utk kami dan terpaksa bina dinding pd sebahagian ruang tamu utk dijadikan bilik pengantin). Nasiblah rumah kampung ni besar dan ada banyak ruang tamu. Jadi, taklah memberikan kesan sgt kepada ruang.

4 tahun lalu, ia bermula. Insya'Allah kini akan berakhir.
Buat sikit-sikit lama-lama siaplah.

Insya'Allah, walimah Dik Id bulan Ogos nanti boleh buat kat rumah baru.
Tak sabarnya!

Kami namakannya Jannatul Hany, sempena nama bonda, Hanisah Jusoh & anaknya ini (HanyFF) bolehlah tumpang sekaki. Dalam bahasa Arabnya, Jannatul Hany bolehlah diertikan sebagai Jannatul (syurga) Hany (yang tenang) = Syurga yang Tenang.


Lokasi Jannatul Hany, Pdg Melangit, Perlis. (sumber : google earth)
Jannatul Hany, Disember lalu ketika masih dalam pembinaan.


(ii) Nufayl lagi

~Cakap~

Haii...budak kecik sorang ni dah pandai membebel (sebelum tidur pun membebel). Suka betul cerita-cerita. Ummi & Abah pun tak faham sangat bila dia cakap cepat-cepat. Dua-tiga hari ni dia suka cakap "tapi"... :)

Bila kita kata, "Nufayl ucuklah."
Dia dah pandai balas, "Ummi ucuklah."
Bila kita kata, "Nufayl ni wangilah."
Dia pandai pulak tukar perkataan, "Ummi ni ucuklah."

Nufayl ni pelat sikit. Terhibur dengan kletahnya yang bercakap banyak walaupun pelat.
Kalau Noddy (siri kat PHDC) tu, dia akan kata "NONNY" ataupun "DODDY"...
Oh...Petronas, dlm posting dulu...Ummu Nufayl cerita dia sebut "nununash". Sekarang dah ada improvement, "letonashhh". :D

~Panggil Adik~
Dulu, masa mula-mula. Dia panggil adik dia dengan nama, "Aiyaaa"...agaknya Alya. Tak tahu kenapa, agaknya sbb kat rumah pengasuh ada baby nama Alya kot.
Kemudian, kami bagitau nama adik Nuha.
Nufayl panggil "Nuwooo". Susah kot nak panggil Nuha.
Seminggu lepas, dia dah panggil cam lain dah. Dia panggil, "Uh haa, Uhh haa". Ok...Nuha la tu. Missing N.
;)


~Lagu~

Bila masuk kereta, Ummi & Abah terpaksa kompromi sebab si Abang dah pandai buat permintaan lagu.
Pilihan 1 : lagu cicakman (Professor Klon, Aznil),
Pilihan 2 : cali-cali (Cari Pasangan, Rabbani),
Pilihan 3 : Ciiii (ABC),
Pilihan 4 : amat ari aye (lagu Selamat Hari Raya, Ahmad Jais).
Kalau kami bukak Quran, dia kenalah dengar jugakkan.
Transformasi ni baru je berlaku. Sejak Abu Nufayl make-upkan 'wife' dier.

~VCD~
Dah jadi kegemaran dia pulak dah, VCD Barney & Cicakman. Gilir-gilir pasang.
Kalau tak ada orang tolong pasangkan, dia pasang sendiri (PC kat rumah tu autorun bila masukkan VCD, so blehla). Pegang CD pun dah pandai. Pegang kat tengah dan tepi (tapi, kadang-kadang Nufayl pun lupa juga).

Sampaikan setiap babak tu dia dah ingat apa yang akan berlaku.
Selalunya, kami bagi dia tengok VCD time nak wat keja, supaya tak kaco adik.

Tapi, ari tu kami satu famili temankan Nufayl tengok VCD. Time tu Barney. Nufayl ada la jugak koleksi Barney ni. Yang paling dia suka yang "Barney pegi tuulah" (Barney going to school/Barney pergi sekolah la) & yang tu yang paling baru dibeli.
1st time tengok VCD yg baru ni dengan dia. Dia macam excited sangat bila Ummi & Abah temankan. Bila ada apapa, dia yang gelak dulu (dia suka part lakonan Red Riding Hood (yellow!)). Pastu, bercerita kemain ttg apa yang dia suka. Lepas tengok Barney, kami tengok Cicakman pulak (dah berbulan beli, tapi baru nak tengok bebetul...salu Nufayl je tengok). Dia excited jugak. Part lawan tu...suka sangat dia.
Bila tengok dia excited...nampakla...selama ni dia dok tengok sorang2. Agaknya dia boring gak kot. Tapi dia tak reti nak habaq. Paling2 pun ajak teman. Kadang2 kita sibuk, sambil temankan pun kita wat keja.
So, malam tu menitis air mata Ummi kesian kat Nufayl...sekeluarga temankan Nufayl termasuk adik Nuha.


~Tolong Ummi~

Mesti ada yang masih ingat gambar Nufayl tumbuk guna lesung batu dulu kan?
Rajin. Mintaklah tolong ambilkan apa-apa. Mesti dia tolong.
Selalunya, Ummi mintak tolong dia ambil tisulah. Sebab adiknya selesema.

Dulu, masa Nuha baru lahir. Minta tolong dia ambilkan bantal & selimut adik. Ingatkan dia tak faham. Tapi, lepas tu dia bawa semua yg Ummi minta. Aduhai!

Bila Ummi mengadu letih & sakit. Nufayl tanya, "Akit? Ummi akit?"Lepas tu, dia usap-usap lutut. Ambil minyak (eksen saja ok..1 titik, bukan ambil betul. Kalau dia dpt minyak..nayo!)...sapu kat lutut Ummi. Adeh...terharu Ummi.